Aktualności

24-28.06.2024 – Półkolonia (wycieczki) dla dzieci pod hasłem „Naukowo, kolorowo i sportowo”

Organizator: Stowarzyszenie Rozwoju Dzieci i Młodzieży ALF we współpracy z Klubem Narciarskim Wertikal.

Termin: 24-28.06.2024.

Program dostosowany dla dzieci od 7 lat

Cena: 790 zł. Cena obejmuje: codzienny pobyt dziecka w godz. 8:30 -16:00, dowóz do zajęć, posiłek jednodaniowy w formie obiadu, program, wstępy, nagrody w konkursach, opiekę wychowawców,
ubezpieczenie.

Stowarzyszenie ALF we współpracy z klubem Wertikal chce zaproponować w tym roku dla dzieci i młodzieży formę półkolonii o charakterze jednodniowych wycieczek w klimacie przyrodniczo – turystyczno – sportowym. Podczas codziennych zajęć prowadzonych od poniedziałku do piątku zamierzamy aktywnie zaangażować dzieci w różne formy edukacyjne, gdzie w kontakcie z naturą, zwierzętami, przyrodą będą spędzały czas. Znaczącym wypełnieniem wypoczynku będą także zajęcia sportowe, plastyczne i świetlicowe. Całe przedsięwzięcie uzupełnimy wycieczkami pieszymi w Dolinki Podkrakowskie. Wszystkie atrakcje półkolonii o charakterze przyrodniczym przygotowane zostały we współpracy pomiędzy Stowarzyszeniem Rozwoju Dzieci i Młodzieży ALF a Wydziałem Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie za zgodą i uprzejmością Pani Dziekan Prof. Dr hab. Doroty Zięby – Przybylskiej oraz zaangażowaniu Pani dr inż. Marty Kuchty-Gładysz z Działu Promocja Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Proponowane zajęcia na poszczególne dni:

1.Dzieci wezmą udział w warsztatach przyrodniczych podczas których dowiedzą się dużo ciekawych rzeczy o owieczkach: jak miękka jest wełna, co owieczki jadają, gdzie sypiają i jak czas wolny spędzają.
Podczas tego dnia w Stacji dzieci dowiedzą się czym jest lanolina, dlaczego o owcach mówi się, że są parzystokopytne i po co baranom rogi. Będzie karmienie owieczek i jagniątek. Przedpołudnie naukowe zakończymy zwiedzaniem laboratorium biotechnologicznego oraz quizem naukowym w połączeniu z zabawami sportowymi na pastwisku. Zajęcia tego dnia odbędą się w Stacji Doświadczalnej Katedry Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa na Bielanach. Dzień zakończymy wycieczką do ZOO.

2. Kolejne ciekawe zajęcia będą dotyczyły zagadnień związanych z rybami, czyli florą i fauną zbiorników wodnych. Tematem warsztatów będą „Ryby, rybki i rybeczki z jeziora, stawu oraz rzeczki”. Podczas tego dnia dzieci wezmą udział w zajęciach, na których wykorzystując mikroskopy stereoskopowe i preparaty biologiczne, dowiedzą się jak zbudowana jest rybka. W drugiej części dnia odbędzie się karmienie ryb i pokaz zarzucania sieci rybackich – będzie szansa złowić „złotą rybkę”. Dzień zakończymy „połowami ryb na wędkę” kto wyciągnie większą sztukę, oraz zajęciami sportowymi i quizem wiedzy. Zajęcia odbędą się w Rybackiej Stacji Doświadczalnej w Mydlnikach Katedry Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa

3. Podczas kolejnego dnia będziemy w Ogólnowydziałowym Centrum Badawczym i Edukacyjnym w Rząsce z Ośrodkiem Jazdy Konnej. Obcowanie z końmi to fantastyczna forma relaksu, dlatego w kolejnym dniu półkolonii dzieci będą miały okazję zobaczyć jak funkcjonuje stadnina koni. Zwiedzą stajnię, ujeżdżalnię i siodlarnię. Będą warsztaty z pokazem przygotowania konia do jazdy: czyszczenie, siodłanie, karmienie marchewką z ręki, jazda / oprowadzanie dla chętnych. Dzień zakończymy zawodami „Hobby hourse” i ogniskiem.

4. Podczas półkolonii dzieci odwiedzą również laboratorium i salę anatomiczną Katedry Rozrodu, Anatomii i Genomiki Zwierząt w budynku Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, gdzie odbędą się warsztaty pt: „Tajemnice szkieletu zwierząt i człowieka”. Podczas zajęć dzieci zaznajomią się z wiedzą jak zbudowana jest kość w ujęciu makro – i mikroskopowym z wykorzystaniem mikroskopów optycznych oraz preparatów biologicznych. Zobaczą pod mikroskopem fantastyczne „obce światy”. Poznają różne rodzaje kości w szkielecie oraz sprawdzą, które z kości niezbędne są w kończynach do jazdy na nartach. Przedpołudnie naukowe zakończymy quizem i zabawami ruchowymi „jak chodzi koń, a jak chodzi pies”.

5. W planie mamy również wycieczki poza miasto w tym do Dolinki Racławki. W trakcie wycieczki będziemy szukali skarbów – skamieniałości z czasów dinozaurów. Na terenie boiska sportowego w Dubiu będzie okazja, aby dzieci „wyszalały się” w różnych zawodach, wspinaczce i konkursach sportowych.

Będzie się działo, będzie… „Naukowo, kolorowo i sportowo”

A jak staropolskie przysłowie mówi: „czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci” – naukowy
potencjał rodzi się bowiem od najmłodszych lat!
Zapraszamy !