Obozy, półkolonie – lato 2021

Półkolonia “Lato za miastem” 28.06 -02.07.2021

W ramach półkolonii  „Lato za miastem” odbędzie się pięć wycieczek za dla dzieci i młodzieży w wieku 7-12 lat.

W trakcie wycieczek będziemy poznawać okolice Krakowa, szczególnie Dolinki Jurajskie. Każdego dnia, dzieci będą mogły zwiedzić  ciekawe przyrodniczo miejsca, zobaczyć zjawiska i formy jurajskie, zapoznać się z elementami otaczającej przyrody (flory i fauny tego terenu). Podczas wycieczek prowadzone będą zadania i  konkursy o tematyce przyrodniczej i etnograficznej.  Zobaczymy elementy przyrody ożywionej i nieożywionej znajdujące się w terenie. Będą  organizowane konkursy sportowe w formie rywalizacji drużynowej i indywidualnej. Stałym elementem każdej wycieczki będzie pokonanie pieszo trasy turystycznej. Celem takiej formy aktywnego wypoczynku jest zachęcenie dzieci do uprawiania turystyki pieszej, co po długim okresie nauki zdalnej przyniesie pozytywny efekt w poprawie kondycji.  W czasie każdej wycieczki dzieci mają zapewniony jednodaniowy obiad (dania do wyboru)

W programie:

Odwiedzimy Schronisko w Dolinie Bętkowskej, zobaczymy stawy pstrągowe i wodospad. Będzie przeprawa w bród małej rzeczki. Wspinaczka na skałkach, tyrolka, moczenie nóg w rzece, wydobywanie „cennych kamieni”, będziemy poszukiwali skarbu, odkrywali tajemnicze miejsca. Odwiedzimy stadninę koni, zobaczymy zwierzęta w gospodarstwie, będą skoki na sianie, strzelanie z łuku, toczenie bali słomy, jazda na koniu, ognisko, deser.  Zwiedzimy Jaskinię Wierzchowską. Będą aktywności na placach zabaw, gry drużynowe, rysowanie, majsterkowanie, klocki Lego, gry świetlicowe. Ponadto nauka rozpalania ogniska i budowa szałasu, oraz przygotowania posiłku na ogniu. Jak pozwoli pogoda, będzie kąpiel w Kryspinowie.

Koszt:

699 zł za pakiet 5 wycieczek lub 150 zł za wybrane dni (wycieczki), pierwszeństwo dla dzieci które uczestniczą w pakiecie 5 dniowym półkolonii.

W cenie zapewniamy codzienny posiłek – obiad,  zawóz i przywóz dzieci na zajęcia, program, opiekę kadry, ubezpieczenie, nagrody w konkursach.

Kontakt: Bogdan Stefański 604 417 184

Akcja „Lato za miastem”  organizowana przy współudziale Stowarzyszenia Rozwoju Dzieci i Młodzieży  “ALF”. Dla kilkorga dzieci z rodzin o trudnej sytuacji materialnej istnieje możliwość dofinansowania ze środków Stowarzyszenia. Stowarzyszenie działa jako Organizacja Pożytku Publicznego. Zachęcamy do przekazania 1% podatku na Stowarzyszenie.  KRS 000027131

Obóz rowerowy i kolonia w Gawrych Rudzie nad Jeziorem Wigry 19.07-01.08.2021

Miejsce: Młodzieżowy Ośrodek Wypoczynkowy „Zatoka Uklei” w Gawrych Rudzie położony jest nad brzegiem  jeziora Wigry w pięknym sosnowym lesie. Teren ogrodzony, zamknięty.

Dzięki swemu usytuowaniu wśród jezior i lasów zapewnia wspaniały  wypoczynek dając możliwość realizowania różnorodnych form rekreacji. W ośrodku znajduje się:  stołówka, świetlica,  boiska do piłki nożnej, siatkówki, plac zabaw, miejsce na ognisko, stoły do ping-ponga. Ośrodek posiada własne, strzeżone kąpielisko.

Termin: 19.07- 01.08.2021   ( 14 dni)

Cena: 2050 zł  (możliwa częściowa płatność bonem turystycznym)

Forma wypoczynku: Obóz rowerowy  – uczestnicy zabierają własny rower (przewóz roweru w cenie)

Kolonia – uczestnicy jadą bez własnego roweru, biorą udział w różnych zajęciach kolonijnych

Wiek uczestników:  od 7 – 16 lat

Wyżywienie: Trzy posiłki dziennie + podwieczorek

PROGRAM:

OBÓZ ROWEROWY: Uczestnicy obozu rowerowego będą mieli możliwość udziału w wycieczkach rowerowych po Wigierskim Parku Narodowym i Puszczy Augustowskiej. Dla wprawnych rowerzystów pętla wokół Wigier.

Cross rowerowy. Rowerowy tor przeszkód, budowa toru i przejazd po nim. Nauka podstawowego serwisu roweru.

KOLONIA: W programie wycieczki piesze po okolicy. Plażowanie, kąpiele w jeziorze pod okiem ratownika.

POZOSTAŁE ELEMENTY PROGRAMU realizowane dla wszystkich (obóz i kolonia)

– Wycieczka kolejką wąskotorową lub wycieczka autokarowa do Wigier – zwiedzanie kompleksu klasztornego

– Zajęcia sportowe. Konkursy sprawnościowe

– Gry drużynowe. Podchody

– Ogniska

DLA CHĘTNYCH (nieodpłatne)

– Zajęcia na kajakach, rowerkach wodnych

– Zajęcia wspinaczkowe. Budowa mostu Tybetańskiego. Mega huśtawki linowe.

– Biwak z nocowaniem pod namiotami. Nauka rozbijania namiotu

– Program piłkarski, cykl rozgrywek z wyłonieniem drużyny mistrzowskiej.

– Program plastyczny (plenery rysunkowe, prace w różnych technikach plastycznych)

– Program przyrodniczy (wycieczki do lasu, rozpoznawanie gatunków roślin, tworzenie własnego zielnika)

– Program traperski – budowa szałasu

– Nocna wyprawa do lasu „Odgłosy lasu nocą” „Polowanie światłem na nocne owady”

– Strzelanie z łuku i wiatrówki – nauka, zawody

– Nauka piosenek, szanty z gitarą przy ognisku

– Majsterkowanie- nauka: cięcia piłką, wkręcania wkrętów, wbijania gwoździ, łączenia elementów drewnianych.

Cena obejmuje:

– Zakwaterowanie w obiekcie, pokoje 2 – 4 osobowe
– Transport autokarem turystycznym na trasie Kraków – Gawrych Ruda – Kraków + Transport rowerów (obóz rowerowy)

– Wyżywienie (4 posiłki dziennie)  + suchy prowiant na drogę powrotną

– Program. Ubezpieczenie NNW. Opiekę ratownika WOPR. Opiekę wychowawców

Fakultatywnie będą prowadzone dodatkowe programy dla chętnych obozowiczów i kolonistów.

Program żeglarski – 5 dniowy kurs na żaglówce kabinowej – program dodatkowo płatny 250 zł

„Strefa  MAJSTERKOWICZA”  Dzieci zbudują domki dla ptaków i owadów – program dodatkowo płatny 50 zł

Spływ kajakowy rzeką Czarna Hańcza – program dodatkowo płatny 100 zł (spływ tylko dla zakwalifikowanych)

(Przy zgłoszeniu dziecka prosimy zaznaczyć chęć udziału w programach fakultatywnych)